Aká je venezuelská kuchyňa?

Venezuelské jedlo Arepas

Recepty a postupy dnešných kuchárov a kucháriek vo Venezuele sú zmesou dedičstva pôvodných obyvateľov, prisťahovalcov z Európy a afrických otrokov. Najväčší vplyv tu pritom cítiť zo strany Španielska, Portugalska, Talianska a Francúzska a tak sa nečudujte, ak by vám niektoré venezuelské jedlo výrazne pripomínalo stredomorské chute. Ponuka pokrmov sa tiež líši od mesta k mestu a od regiónu k regiónu, pričom každá oblasť má svoju typickú pochúťku.

Hlavné rysy venezuelskej kuchyne

Kuchárske umenie je v mnohých prípadoch pre Venezuelčanov spôsobom ako prejaviť svoju identitu, históriu a tradície a aj preto sú tunajšie pokrmy vždy plné farieb a chutí. V pobrežných oblastiach sa najviac používajú v kuchyni ryby a iné plody mora, v horách zase typicky andské plodiny ako sú zemiaky a kukurica. Na západe Venezuely sa hodne chovajú a jedia kozy a králiky, v strednej časti krajiny skôr kuracina a napokon v oblastí rovín sa ľudia venujú aj lovu divokých zvierat a ich následnej konzumácii.

Pabellon Criollo

K surovinám, hojne používaným na celom území patria hlavne sladké zemiaky yuca, cukrová trstina, banány, paprika ají a rozličné hľuzy a zrná. Kuriozitou je, že hlavne v centrálnych častiach Venezuely sa ako príloha namiesto ryže často používajú cestoviny a krajina je považovaná za štát s druhou najväčšou spotrebou cestovín na svete, hneď po Taliansku. Okrem chuťovo výrazných hlavných jedál venujú Venezuelčania s nadšením veľkú pozornosť aj sladkým dezertom.

Niekoľko slov k tunajším nápojom

Z nealkoholických nápojov Venezuelčania najradšej pijú kokosový džús cocada a tiež osviežujúci drink chicha criolla. Po celej krajine nájdete rozličné varianty tohto nápoja, ich základ však takmer vždy tvorí ryža zmiešaná s kravským mliekom, škoricou a kondenzovaným mliekom. Veľkej obľube sa teší aj domácky vyrábaný alkohol, od jemných likérov až po silné brandy, z ktorých je najslávnejší Miche, pochádzajúci z andského regiónu. Rovnako radi Venezuelčania vyrábajú a pijú aj pivá a vína a celkovo je u nich požívanie rôznych alkoholových nápojov dosť časté a vyhľadávané.

Najtypickejšie pokrmy Venezuely

Jedným z národných jedál je pabellón criollo (kreolský pavilón) z hovädzieho mäsa, doplnený o bielu ryžu a zelenú fazuľku. Tým občas robia spoločnosť aj dva opekané banány a takáto variácia sa nazýva pabellón con baranda (pavilón s koľajnicami).

Ďalším je arepa, ktorá je vlastne plackou z kukuričnej múky vyplnenou mäsom a je známa aj pod prezývkou „venezuelský chlieb“ (pan venezolano). Z arepy sa nezvykne jedávať veľká porcia a preto skôr ako hlavný chod poslúži pri raňajkách, pri večeri alebo ako príloha k mäsu počas obedu.

Kukuričná múka sa využíva aj pri varení jedla hallaca / hayaca. Vytvorí sa z nej zmes, ktorá sa naplní mäsom, olivami a mandľami, aby sa toto všetko potom zabalilo do banánových listov. Tie možno skladovať na dosť dlhú dobu v chladničke a tradične sa hallaca jedáva predovšetkým počas vianočných sviatkov.

Milovníci mäsa by vo Venezuele nemali odolať volaniu asado negro, doslova čierneho pečeného mäsa. Pre jeho prípravu sa používa hovädzina, ktorá sa ochutí rôznymi domácimi koreninami, vínom a sladkou šťavou vytvorenou z cukrovej trstiny.

Fotografie: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *